mandag den 22. februar 2010

Traditionelt bindesjal

Det er åbenbart gået helt galt - for nu har jeg gang i to sjaler... Mig som aldrig bruger sjaler, højst et halstørklæde. Mon ikke denne lange vinter er med til at inspirere mig?

Men der er da heldigvis undtagelser der bekræfter reglen. Og lige prææcis det traditionelle bindesjal fra Herning egnen er jo anderledes fordi det netop bindes og derfor er mere anvendeligt end et almindeligt sjal. Så sådan et er jeg sørme også startet på, selvfølgelig i min favoritfarve.

Det tager forhåbentligt lidt tid før det er færdigt, så nytteværdien af garnet i strikketid pr. løbende meter/ per krone er lidt bedre end til det sidste projekt. På den anden side glæder jeg mig meget til at tage det i anvendelse - og helst inden vinteren er omme.

Nyt på pindene

Jeg er strikaholic!

Det er der slet ikke tvivl om. Der kan gå fuldstændig panik i det lille hjem hvis ikke der ligger garn parat til nye projekter. Og det er totalt umuligt at gå forbi garn på udsalg. Heldigvis er jeg også ganske forsigtig med at bruge penge, så jeg kan som regel nøjes med at købe til 1-2-3 projekter ad gangen ;-)

For snart længe siden var jeg en tur i Kvickly - og her gik det faktisk lidt galt. Der var udsalg på garn. Så der røg en del mixet bomuldsgarn i dejlige lilla nuancer i kurven, noget af det er allerede brugt til hæklede kanter på karklude fra Netto.

Men der var også 10 ngl. til 100 kr. Ikke til at gå uden om, når man er mig...

Heriblandt et pænt gråt mohairgarn (65% mohair 35% akryl) - 4 ngl. - forhåbentlig rigeligt til et sjal. De sidste 6 ngl. blev noget helt almindeligt beige bomuldsgarn. Skørt. For jeg havde nok fået de 4 nøgler mohair til nogenlunde samme samlede pris på en almindelig dag. Men nu har jeg altså også noget bomuldsgarn som jeg ikke havde nogen planer for på købstidspunktet. I mellemtiden har jeg modtaget en god nyhed, én af mine aller bedste venner skal være bedstefar til sommer og så er det jo dejligt at have noget bomuldsgarn liggende klar.

Nå, det var mohair garnet jeg ville fortælle om. Det blev købt til et sjal. Som om jeg strikker mange sjaler. Faktisk har jeg aldrig strikket et sjal. Og jeg bruger ikke sjaler. Så hvad er det lige der sker? Det må simpelthen være fordi så mange af jer webstrikkere har strikket så mange sjaler og så har jeg vel tænkt at det må jeg også hellere? Ja, jeg ved det faktisk ikke.

Det værste er at jeg faktisk har været lidt små irriteret over dette garn, jeg har efterhånden brugt meget tid på at finde ud af hvilket sjal jeg skulle strikke. Valget har været utroligt svært. Men nu er beslutningen foreløbigt faldet på et shetlandsk sjal der hedder noget a la "øjne i nakken".

Og her kommer den så

Og så må I da hellere se vendestriksvesten med korte ærmer. Det er meget, meget længe siden at jeg har strikket noget til mig selv.

Men på januarudsalget fandt jeg en stor pose Viking Naturgarn til 10 kr. nøglet, ovenikøbet i min favoritfarve. Det var ikke til at stå for på en råkold blæsende gråvejrsdag, især ikke fordi jeg faktisk hele tiden fryser, selvom brændeovnen nærmest står og hopper. Her er meget fodkoldt! Jeg havde luret lidt på en vendestriks-opskrift på garnstudio og heldigvis var der også garn til benvarmere m.m.

Den opmærksomme "læser" vil bemærke at jeg faktisk strikkede benvarmerne og pulsvarmerne først. Og benvarmerne bruges allerede flittigt. Jeg skal helt sikkert have lavet nogle flere!

Den er strikket med et personligt tilsnit, idet jeg har puttet lidt ærme i - og tilføjet en hæklet pelskant.



Den har hængt på mig siden den blev færdig!

Et lille eksperiment

Sofus er vild med uldgarnet ;-)
Fik den idé at jeg ville prøve at filte et tørklæde der matcher til Mia's vanter (se længere nede). Men det skulle jo ikke blive for massivt. Så hvorfor ikke prøve at valke et swiss-cheese tørklæde?
Her øverst ses tørklædet under tilblivelsen. Jeg strikkede det en del længere, nemlig 2 meter langt.

Her ses så det filtede tørklæde - og et udsnit. Ganske flot synes jeg.
Der er bare lige det problem at jeg endnu ikke har kunnet regne ud hvordan tingene krymper. Jeg havde bestemt regnet med at tørklædet ville blive både smallere og længere end tilfældet ville. Faktisk er det stort set ikke blevet smallere kun kortere, meget kortere.

Så det ender nok med at jeg strikker et ganske almindeligt ribstrikket halstærklæde til hende også.

Om den filtede hue der blev til en hat ;-)

Pulsvarmere, benvarmere og en vendestriksvest med korte ærmer - og så noget garn til overs. Måske en filtet hue? Ind på garnstudio og finde en opskrift. Og så gik det ellers derudaf. Med stor undren så jeg strikketøjet vokse og vokse. Strikkefastheden blev tjekket mere end én gang, kan jeg godt love jer. Men den målte hvad den skulle. Så vaskemaskinen blev startet på 40 gr.



Og ud kom en meget lidt huelignende ting, der måske ville passe en mellemstor bjørn. Hmmm. Totalt ubrugelig. Så ind i vaskemaskinen igen - denne gang på 60 gr. Det var bedre - nu lignede tingesten en hue lidt mere. Meeeen den fakdt stadig helt ned over øjne og ører. Surt. Så næste gang jeg skulle vaske røg den med i vaskemaskinen på 40 gr. og så begyndte det at ligne noget, men den var stadig lidt stor, så den røg med i tørretumbleren. Juubii. Nu havde jeg sørme en hat. Så nu mangler jeg lige at springe ud som hattedame ;-)

tirsdag den 16. februar 2010

Filtede luffer

I dag har jeg aflivet en "UFO". Hvorfor ender alt det billige garn fra diverse supermarkeder altid i min kurv - i store mængder? Den nysgerrige læser vil have bemærket et strikketøj i noget mixet (rødt, orange, gult, pink) uldgarn fra Netto på et af mine fotos. Men altså helt ærligt, farverne er flotte, men ikke velegnede til en trøje i min størrelse. Så dø skulle den! Også selvom jeg kun manglede et lille stykke af den...
Herligt at få det overstået!
Og så var der lige pludselig frit slag. Garnet er 100% uld, så hvorfor ikke strikke noget der skal filtes/valkes?
Jeg startede med et par luffer. Først en "pelskant" og så følge en opskrift i "dame-størrelse".

Tvivlen var stor - lufferne blev ernorme!

En dyb vejrtrækning og ind i vaskemaskinen med dem på 40 gr.

Uret sagde 1.14 - tiden var lang og spændingen stor!

Men endelig var tiden gået og jeg stod klar. Chok!


De var godt nok blevet SMÅ!

Endnu en dyb vejrtrækning. De var flotte! Og de passer med garanti Mia, min venindes datter. Py-ha! Problem solved ;-)

Jeg vil prøve en gang til - har jo masser af garn. Næste par bliver strikket i dobbeltgarn og så håber jeg at de passer mig ;-)

Pulsvarmere?

Inspireret af både kulden og mange andre webstrikkere måtte jeg lige lave nogle pulsvarmere... Intet er nemmere eller hurtigere - især ikke når man bruger bruger Viking Naturgarn og pinde nr. 8. "Pelskanten" er dog strikket i dobbelt pelsgarn på pinde nr. 6.

I baggrunden ses et par benvarmere i samme garn og med samme snoning. Her er der "pelskant" i begge ender. Inspirationen er hentet på www.garnstudio.com

Det rigtige værktøj...

Det rigtige værktøj er det halve arbejde. Intet er så rigtigt som dette når man skal vinde garn op!

Her er det dejlige Sofus der hjælper...
Og her nedenfor ses resultatet - 800 gram dejlig uld vundet op på rekordtid.

Hjemmebagt rugbrød, UHHMMM


Da jeg for snart rigtigt mange måneder siden blev arbejdsløs, genoptog jeg den gode vane med at bage rugbrød. Ikke den slags man kan købe på pose, men rigtige surdejs-kerne-rugbrød. Det tog lidt tid at finde en surdej, jeg spurgte alle jeg kender, men ingen havde en levende surdej. Så gode dyr var rådne, men Internettet er jo kanon, så jeg fandt ud af at der på DR's hjemmeside var en opskrift på en god surdej fra Camilla Plum. Spændingen var stor. Ville det virke at lave surdejen selv? Og tro mig det virker!

Nu adskillige portioner rigtigt grove kerne-rugbrød senere bruger jeg stadig den hjemmelavede surdej og jeg er nærmest blevet afhængig af det dejlige brød.

lørdag den 13. februar 2010

På modeshow

Fik lige tilsendt et foto - mit ene tørklæde er fanget på modeshowet. Nu er det jo sådan set ikke mit - jeg har bare strikket det. Men alligevel :-)

fredag den 12. februar 2010

En herlig dag!

Nu havde jeg strikket på pinde nr. 20 i flere uger så fingrene var ikke meget for at arbejde med strømpepinde str. 2½. Så jeg fandt på noget andet.

Havde fået 24 ngl. Viking Naturgarn (tykt 100% uld) op under neglene under udsalget - 10 kr. nøglet var så fin en pris, at jeg ikke kunne modstå det. I disse kolde tider har man jo lyst til tykt, varmt tøj. Så jeg vil strikke luffer og en hue der begge skal valkes, samt benvarmere og en vest i vendestrik fra www.garnstudio.com - alt sammen i en af mine favoritfarver, nemlig "Loden" grøn.

Og det går stærkt på pinde nr. 8. Jeg startede jo først efter at vesten var afsendt torsdag eftermiddag. Men hold da op, man kan da ikke være så kort tid fra en færdig opgave uden at have garn og opskrift parat til den næste ting?

Sofus trænger åbenbart også til noget varmt, så inden jeg nåede at tage et foto af den halve vest lå han og varmede sig...



Omkring middagstid fredag var rastløsheden for overvældende og så måtte jeg jo ud og starte bilen med næsen mod Hillerød.

Jeg har fået en masse inspiration ved at være medlem af gruppen Webstrik, så jeg havde en idé om at næste projekt skulle være et bindesjal og jeg havde set flere flotte på internettet. Valget faldt på et bindesjal som man kunne købe online på www.strik.dk - men hvorfor det når jeg bor så tæt på Hillerød? Jeg havde aldrig været inde i forretningen før - og det er en stor fejl! Jeg kan varmt anbefale denne hyggelige strikkeforretning hvor der er masser af inspiration at hente!

Her ses så dagens høst.






400 gr. Dansk Pelsuld fra Hejlholt (to farver - til bindesjalet)
100 gr. Lama Uld til et par valkede luffer til en veninde - og opskriften kan jeg genbruge til mit eget "loden" projekt, idet opskriften er bedre end den jeg havde.
300 gr. Naturuld i et helt uimodståelige farve, der faktisk passer ret godt til mine grønne garner... - ja, indrømmet totalt impulskøb, meeeen jeg har skam en plan, så må vi se om den lykkes...
300 gr. pelsgarn - det var på tilbud ;-)

Det er mange år siden at jeg har købt for så mange penge garn på en dag! Jeg glæder mig til at finde krydsnøgleapparat og garnvinde frem. Det føles så herligt at have det rigtige værktøj!

Strikkeopgave, del 4

Det var umuligt at få vesten færdig på under to dage... Jeg strikkede og strikkede...
Og færdig blev den så den kunne sendes torsdag eftermiddag med pakkeposten. Ved ikke om den nåede med på modemessen?. Men de to tørklæder og den anden vest var med, så vidt jeg ved. Det er lidt spøjst at tænke sig... Så det I ser her er altså et eksempel på moden til næste vinter...

Strikkeopgave, del 3


Og bedst som jeg troede at nu havde jeg fri tikkede der en sms ind. Kan du strikke både et tørklæde og en vest til? Ja, selvfølgelig!
Fredag d. 5/2 kom der en papkasse med garn og så var det bare om at komme igang. Sofus mislingen på 5½ måned er den bedste hjælper man kan tænke sig, og han vogter ethvert strikketøj, så snart jeg vender ryggen til.

Farverne var lidt anderledes så det var ikke alt for kedeligt. Men lørdag lå jeg på langs med en mavevirus så jeg kunne først sende tørklædet tirsdag eftermiddag. Men det var OK og jeg fik fine tilbagemeldinger.

Så tirsdag aften gik jeg igang med den næste vest.

Så er der dømt pause...

Tænk at det skulle ske! Jeg var træt af at strikke... Det er dælme hårdt at strikke på tid...
Men noget skulle der jo ske...
Så frem med en stak strikkede karklude fra Netto og en hæklenål. Ved ikke lige hvordan det er sket men jeg har en del forskellige bomuldsgarner liggende klar til de hæklede kanter. Det var en fornøjelse at finde matchende garner frem af gemmerne ;-).
Farver er noget mærkeligt noget, så her er to fotos, et med blitz - og et uden. Farverne ligger sådan nogenlunde midt imellem...

Fire karklude har allerede fundet et nyt hjem - og to til er der sat navn på. Det er dejligt at have "hjemmelavede" værtindegaver liggende, når pengene er små.

Strikkeopgave, del 2

Pindene har glødet her i huset de sidste par uger! Jeg har strikket som en gal for et meget kendt modehus. En bunden opgave, men ikke mere bunden end at jeg selv skulle stå for farveskift og farvekombinationer.
Jeg fik udleveret en vest til at måle efter og så var det bare afsted...
Her ses det færdige resultat, som heldigvis faldt i god smag.